Belastingregels bij de verhuur van een vakantiehuis in Frankrijk

Belastingregels bij de verhuur van een vakantiehuis in Frankrijk
Voor veel buitenlanders is het aantrekkelijk om hun tweede huis in Frankrijk te (laten) verhuren. Zorgt u er wel voor dat u op de hoogte bent van de Franse regelgeving en weet welke belasting u moet betalen in Frankrijk (niet in Nederland!).

Alleen bij een totaal van meer dan 895 euro per jaar aan bruto huuropbrengsten moet u belastingaangifte doen bij het lokale belastingkantoor. In Frankrijk is iedereen verplicht zelf een aangifteformulier op te halen. Liggen uw huuropbrengsten tussen de 895 euro en 81.500 euro dan zijn er verschillende mogelijkheden. Als u uw huis laat classificeren door de overheid betaalt u 5,8 procent van de bruto verhuuropbrengsten aan belasting en sociale lasten. Eigenaren die dat niet doen, betalen 10 procent van de bruto verhuuropbrengsten. Er wordt dus steeds naar bruto opbrengst gekeken en er zijn geen aftrekbare kosten. Zo’n keuring kost éénmalig een paar honderd euro dus is in de meeste gevallen wel voordeliger.

Zijn uw huuropbrengsten hoger dan 81.500 euro per jaar dan moet u, ook al bent u niet belastingplichtig in Frankrijk, zich inschrijven als professioneel verhuurder bij de Franse Kamer van Koophandel (chambre de commerce). U moet de boekhouding gaan/laten bijhouden en over de winst 45 procent sociale lasten betalen. U betaalt echter geen vennootschapsbelasting zolang de bruto verhuuropbrengsten onder de 540.000 euro per jaar blijven.

Belastingschuld van minder dan 305 euro per jaar wordt kwijtgescholden. Dus verhuurders van geclassificeerde vakantiehuizen met een bruto jaaropbrengst van minder dan 5260 euro moeten wel belasting aangeven, maar hoeven uiteindelijk niks te betalen. Voor de verhuurder van niet-geclassificeerde vakantiehuizen, is dat het geval bij een bruto verhuuropbrengst van minder dan 3050 euro per jaar.

Pas erg op voor zwarte verhuur, daar worden stevige boetes voor gegeven.

Total Views: 6558 ,