Wij hebben hieronder een overzicht van de nieuwe, en bestaande regels voor u op een rijtje gezet:

Verkeersregels

  • Niet alle verkeersregels zijn hier opgenomen. Wij geven u de belangrijkste regels die afwijken van de Nederlandse en enkele basisregels.
  • U moet rechts rijden en links inhalen.

Geluidssignalen

  • Binnen de bebouwde kom is het gebruik van de claxon verboden, behalve in geval van direct gevaar.
  • Buiten de bebouwde kom mag u de claxon alleen gebruiken om een waarschuwingssignaal te geven in situaties waarin dat absoluut noodzakelijk is. Tussen zonsondergang en zonsopgang moet u in dergelijke situaties met uw lichten knipperen.

Inhalen

  • Rijdende trams moet u rechts inhalen, tenzij er rechts onvoldoende ruimte is. Op eenrichtingswegen mag u de tram ook links inhalen.
  • Trams waar passagiers in- en uitstappen, mag u niet voorbijgaan.
  • Bij het passeren van een fietser moet u binnen de bebouwde kom minimaal 1 m en buiten de bebouwde kom minimaal 1,5 m afstand tot de fietser bewaren.

Liften

Het is verboden te liften langs autosnelwegen, langs vierbaanswegen en langs wegen zonder voetpaden.

Mobiel bellen

  • Het is bestuurders van voertuigen (ook fietsers) verboden tijdens het rijden een mobiele telefoon vast te houden.
  • Handsfree bellen is wel toegestaan. U kunt echter alsnog een boete krijgen als u merkbaar afgeleid wordt door het handsfree bellen tijdens het rijden.
  • Het gebruik van een hoofdtelefoon of ‘oortjes’ is verboden. Dit geldt voor alle bestuurders, dus ook voor fietsers.

Bijzonderheden

Instructie van de politie

Op kruispunten waar agenten het verkeer regelen, gaat u bij het links afslaan áchter de agent om, tenzij de agent anders aangeeft.

Hoofdtelefoon of ‘oortjes’

Attention : rijden met oordopjes in Frankrijk kan je € 135 kosten

Net als in Nederland is handsfree bellen in Frankrijk verplicht, maar sinds 1 juli mag dat ook niet meer met oordopjes, een koptelefoon of (draadloze) headset. Doe je dit wel en word je gepakt, dan mag je als buitenlander direct € 135 aftikken. Ingebouwde systemen zijn uitgezonderd van het verbod. Het gaat overigens niet alleen om telefoneren, ook het luisteren naar muziek is verboden wanneer dit de concentratie of het gehoor van de bestuurder beperkt. Eten van een sandwich en het opmaken achter het stuur, zelfs bij een rood stoplicht, is ook verboden: ook hierop staat een boete van € 135.  De regels gelden niet alleen voor auto’s, maar ook voor vrachtwagens, motoren, scooters en fietsers. Roken met een klein kind aan boord (nog in behandeling bij het Parlement) gaat een boete van € 68 opleveren.

Parijs krijgt elk jaar 350 ton aan een sigarettenpeuken te verwerken. De Franse stad slaat nu terug naar rokers: iedereen die betrapt wordt op het weggooien van een peuk op straat krijg 68 euro boete.

De boete gaat vanaf 1 oktober 2015 in. De gemeente heeft 30.000 nieuwe vuilnisbakken met ingebouwde asbakken laten plaatsen.

 De gemeente meldde in een verklaring dat de peuken niet alleen zorgen voor een ‘visuele vervuiling’ maar dat ze ook het water en de grond kunnen vervuilen.

Naar Frankrijk ? let goed op er gelden nieuwe verkeersregels.

Snelheid
In Frankrijk blijft de vorig jaar ingevoerde verlaging van de maximumsnelheid naar 80 kilometer per uur voor verwarring zorgen. De snelheidsverlaging is een regel en dus niet altijd overal aangegeven met verkeersborden, waardoor veel buitenlanders weleens te snel willen rijden. En dat kan je in Frankrijk, waar tijdens de zomer sowieso veel geflitst wordt, duur komen te staan. De politie maakte onlangs bijvoorbeeld bekend 400 nieuwe camera’s in te zetten die op acht rijstroken tegelijkertijd kunnen flitsen, en dat over een afstand van 200 meter.

De regel is op zichzelf simpel: je mag op wegen met één rijstrook in elke richting en zonder middenberm maximaal 80 kilometer per uur rijden. Het gaat om meer dan 400.000 kilometer aan zogenaamde routes nationales en départementales (de N- en de D-wegen, gevolgd door een nummer). Op wegen met in totaal vier rijstroken is de maximumsnelheid 90 kilometer per uur.

De andere maximumsnelheden in Frankrijk:
– Autosnelwegen: 130 kilometer per uur bij droog weer, 110 bij regen
– Wegen buiten de bebouwde kom met middenberm: 110 kilometer per uur bij droog weer, 100 bij regen
– Wegen buiten de bebouwde kom met twee rijstroken in elke richting: 90 kilometer per uur bij droog weer, 80 bij regen
– Wegen buiten de bebouwde kom met één rijstrook in elke richting en zonder middenberm: 80 kilometer per uur
– Binnen de bebouwde kom: 50 kilometer per uur

Total Views: 5878 ,