Update 14/7 Wat we nu weten over de strengere Franse coronaregels voor deze zomer:

–Vanaf 21 juli heb je in Frankrijk een coronapas (pass sanitaire met QR-code) nodig voor een bezoek aan culturele en vrijetijdsgelegenheden met meer dan 50 personen (evenementen, theaters, bioscopen, pretparken).

–Vanaf begin augustus wordt deze regel ook van toepassing voor binnenruimtes van de horeca (ook op het terras), winkelcentra (niet winkels of supermarkten) en openbaar vervoer (TGV, vliegtuig, langeafstandsbussen).
– Deze regel zou van toepassing zijn vanaf 12 jaar, maar dat is gisteravond herroepen: kinderen van 12 tot 18 jaar zijn tot 31 augustus vrijgesteld van deze regel.

– De Franse coronapas geeft ‘groen’ licht bij tenminste één van de volgende voorwaarden: volledige vaccinatie (minstens 1 week oud/ Janssen 4 weken geleden), negatieve PCR/Antigeen-test (max. 48 uur oud) of een bewijs van immuniteit (positieve test van min. 15 dagen en max. 6 maanden oud). >>> Deze regel is ook gewijzigd gisteravond: in plaats van 2 weken is 1 week nu ook genoeg voor dubbele vaccins. Let wel, dit geldt alleen voor het gebruik van de coronapas binnen Frankrijk. Voor het land inreizen (zie verderop) geldt nog steeds 2 weken! (en of de tijd voor Janssen nu ook korter wordt is ons nog niet bekend).

–PCR/Antigeen-testen zijn niet meer gratis voor toeristen in Frankrijk en vanaf het najaar ook niet meer voor de Fransen zelf. In Frankrijk kost een PCR-test €49 een Antigeen-test €29 bij niet-commerciële testcentra.

Wat nog onduidelijk is:

– Of deze wet wel wordt goedgekeurd in het Franse parlement is nog de vraag (wordt komende dagen over gestemd). Sommige juristen zijn sceptisch over de grondrechtelijke basis van dit voorstel.

– Hoe toeristen straks een QR-code kunnen presenteren is nog niet bekend. Werkt de internationale QR-code voor het inreizen straks ook voor dit doel?

– Ook is nog onbekend (en moeilijk voorstelbaar) hoe Frankrijk dit plan wil uitvoeren en controleren. Vanuit de horeca en de culturele sector zijn nu al flinke protesten te horen: veel uitbaters zeggen controle op QR-codes niet te kunnen of willen uitvoeren.

– Macron sprak vluchtig over strengere grenscontroles voor reizigers uit risicolanden. Om welke maatregels en welke landen het gaat is nog niet duidelijk.

20 JUNI

De avondklok van 23.00 uur, die tot 30 juni zou gelden, wordt komende zondag opgeheven.

De avondklok van 23.00 uur, die tot 30 juni zou gelden, wordt komende zondag opgeheven.
– Einde avondklok
– Eindlimieten afhankelijk van de plaatselijke gezondheidssituatie
– Toegang tot elk evenement met meer dan 1.000 deelnemers, zowel binnen als buiten, met een gezondheidspasje
– Discotheken nog steeds gesloten
– Behoud van barrièregebaren en sociale distantie
– Ontvangst van buitenlandse toeristen met een gezondheidspas

Einde van het dragen van maskers buiten, behalve in uitzonderingsgevallen (samenscholingen, wachtrijen, markten, stadions…). De prefectorale decreten over het dragen van maskers zullen op donderdag 17 juni worden gewijzigd. Het dragen van een masker in gesloten ruimten blijft verplicht (bedrijven, winkels, vervoer…);
De avondklok wordt op zondag 20 juni om 23.00 uur opgeheven;
worden de meters voor ontvangst van het publiek gehandhaafd tot 30 juni. Details over de nieuwe regels vanaf 1 juli zullen volgende week worden bekendgemaakt.

Thuisquarantaine

Na een verblijf in Frankrijk gaat u bij terugkeer in Nederland 10 dagen in thuisquarantaine. Door thuis te blijven draagt u bij aan het voorkomen van nieuwe besmettingen in Nederland. Lees hier wat de regels zijn voor thuisquarantaine.

Deze maatregel geldt voor terugkeer uit landen waar de besmettingsgraad te hoog is en/of landen buiten de EU/Schengen die niet op de lijst van landen staan waarvoor het inreisverbod is opgeheven. Zie hier de lijst met veilige landen waarvoor het inreisverbod is opgeheven.

Coronavirus

Er zijn maatregelen genomen om verspreiding van het coronavirus (COVID-19) in Frankrijk stabiel te houden. De meest recente informatie met instructies en adviezen vindt u op deze websites:

Vanaf 17 oktober 2020 geldt een uitgaansverbod van 21.00 tot 6.00 uur in het île-de-France (Paris en omringende departementen) en voor 8 grote Franse steden: Grenoble, Lille, Lyon, Aix-Marseille, Saint-Etienne, Rouen, Montpellier en Toulouse. Het uitgaansverbod geldt voorlopig voor 6 weken. Lees er meer over op de website van de Franse regering.

Inreisbeperkingen

Grenzen

Over land kunnen grenscontroles plaatsvinden met Frankrijk en omringende landen, maar er zijn geen reisbeperkingen. Reizigers die vanaf een vliegveld in Nederland naar Frankrijk reizen, moeten voordat zij aan boord gaan een gezondheidsverklaring invullen en tonen. Als een reiziger symptomen vertoont kan betrokkene worden geweigerd aan boord van het vliegtuig. Dat geldt ook voor reizigers in transit.

Luchtverkeer

Om verspreiding van het coronavirus in Frankrijk te voorkomen zijn er beperkingen  in het internationale luchtverkeer.

Afhankelijk van de plek vanwaar u als Nederlander naar Frankrijk reist, kunnen restricties bestaan.

Via de website van het ministerie van Binnenlandse Zaken kunt u veelgestelde vragen over COVID-19 en Frankrijk vinden en informatie over de benodigde documenten voor het reizen naar Frankrijk vanuit een derde land dan wel een risicogebied.

Reizigers uit risicogebieden zijn verplicht 72 uur voor vertrek naar Frankrijk een test te doen. Zij moeten de resultaten van de test bij zich hebben. Deze wordt bij het aan boord gaan van het vliegtuig gecheckt. In landen waar het moeilijk of onmogelijk is 72 uur voor vertrek  een test te doen, bieden de Franse  autoriteiten de mogelijkheid bij aankomst in Frankrijk een test te doen. Als reizigers weigeren deze test te doen zal men verplicht worden in quarantaine te gaan.

Gezondheidssituatie

Over het algemeen is de gezondheidssituatie in Frankrijk vergelijkbaar met die in Nederland. Als u wilt checken of er voor Frankrijk bijzonderheden zijn, kijk dan op website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering.

Neem voor meer informatie over bijvoorbeeld vaccinaties contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Total Views: 2940 ,